Kadife Çiçeği Bakımı İpuçları

Kadife Çiçeği Bakımı İpuçları ve Faydaları

Kadife Çiçeği

Papatyagiller familyasından kadife çiçeği, yaz mevsiminin ortalarında çiçek açmaya başlar ve sonbahar mevsiminin ortasına dek çiçeklerini açmaya devam eden eder. Yaz boyu evinize, balkonunuza canlılık ve neşe katan bu çiçeğin bilimsel adı; Tagetes Patuladır. Amerika ve Orta Meksika ülkelerinde yetişmekte olan kadife çiçeği esans yapımı, bahçe süslemesi, boya gibi her türlü alanda kullanılabilir.

Ülkemizde genellikle sıcak ikliminden dolayı Akdeniz bölgesinde yetişen bu bitki genel olarak sarı, kırmızı, kahverengi, turuncu renklerinde olmaktadır.  İlkbahar aylarında ekilmektedir ve güneş almayı seven bir bitkidir. Bu yüzden güneşli yerlerde konulması, çiçeğin gelişimini olumlu etkileyecektir. Esans yapımı, boya gibi alanların dışında sabun, şampuan gibi kozmetik ürünlerin üretiminde de çok sık kullanılmaktadır. Kutsal sevgi anlamını taşıyan kadife çiçeği sevginizi göstermek istediğiniz herkese hediye edilebilir.

Kadife Çiçeği Bakımı İpuçları ve Faydaları

Kadife Çiçeği nerede yetişir?

Kadife Çiçeğinin Bakımı

Kadife Çiçeğinin bakımı çok önemlidir. Onun güzel bir görünüme sahip olması ve istenilen verimi sağlaması açısından kadife çiçeğinin bakımına özen göstermek gerekir. Kadife çiçeği kesinlikle üstten sulanmaması gereken bir papatyagiller çiçeğidir. Zarar görmemesi açısından alttan sulama metodu ile sulanması önerilir çünkü fazla su vermek çiçeği çürütecektir. Tohum ekimi için ilkbahar ayları en uygun zamandır. İlkbahar aylarında ekilen kadife tohumu 15 gün içinde çimlenir. Kadife çiçeğini çoğaltmak istersek, tohum ile çoğaltılabiliriz. Kadife çiçeğinden her sene tohumu alabiliriz. Gittikçe büyüyen ve gelişen kadife çiçeklerini uygun kaplara veya saksılara almamız gerekir. Saksıları veya kapları sıcak ortamlara koymamız gerekir yoksa donma riski vardır.

Kadife Çiçeği faydaları nelerdir?

Kadife Çiçeğinin Faydaları

Kadife çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. Bu çiçeğin bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar;

  • Ağrı kesici özelliğinin bulunması,
  • Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılması,
  • İçerisinde bulunan flavanoid ismi verilen bileşen sayesinde hepatitten koruması,
  • Esans ve kokularda, parfüm yapımında kullanılması,
  • Nemlendirici özelliğinden ötürü sabun ve krem yapımında kullanılması,
  • Soğuk algınlığında kadifeden yapılan çay sayesinde, boğaz ağrısını geçirmesi,
  • İdrar söktürücü özelliğinin olması,
  • Ağrı kesici özelliği olan kadife çiçeğinin regl ağrısına ve hormonların düzenlenmesine faydasının olması,
  • Mantarlara ve böcek sokmalarına karşı iyi gelmesi,
  • Tansiyonu ve bağırsak sistemini düzenlemesidir.
Kadife Çiçeği Bakımı İpuçları

Kadife Çiçeği Bakımı nasıl yapılır?

MOR KADİFE ÇİÇEĞİ

Mor kadife çiçeği halk arasında kara sevda çiçeği adıyla bilinir. Bazen de mor kadife çiçeği mor tutku adıyla çiçekçilerde bulunabilir. Mor kadife çiçeğinin anavatanı Güney Doğu Asya’dır. Güney Doğu Asya’da ki adı Gynura’dır. Uzun boylu çiçeklerde sopalardan destek alındığı gibi mor kadife çiçeğinde de sopalardan destek alınmalıdır çünkü boyları bir metreye kadar ulaşabilir.

Bir metreye kadar ulaşan mor kadife çiçeğini bir sopaya bağlayıp destek almazsanız, çiçek sarkıp solabilir veya kırılabilir. İlkbaharla birlikte karanfili andıran mor çiçekler açan mor kadife çiçeği bu nedenle sıklıkla karanfil ile karıştırılır. Bu çiçekler kötü kokusu nedeniyle koparılır. Karanfilin faydalarından ziyade mor kadife çiçeğinin yaprakları sadece hoş görüntüsü için yetiştirilmektedir.

Gittikçe büyüyen ve gelişen kadife çiçeklerini uygun kaplara veya saksılara almamız gerekir. Saksıları veya kapları sıcak ortamlara koymamız gerekir yoksa donma riski vardır.
Ağrı kesici özelliğinin bulunması, Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılması, İçerisinde bulunan flavanoid ismi verilen bileşen sayesinde hepatitten koruması, Esans ve kokularda, parfüm yapımında kullanılması gibi birçok faydası vardır.

ADD YOUR COMMENT

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.